Westway Architects’ Escher-style project in Milan

Agatha Kari

SHARE

  • Dalla porta d'ingresso ci si ritrova catapultati nella lunga prospettiva della zona pranzo-cucina a vista-giardino
  •  Tutti i materiali utilizzati concorrono a creare una spazialità fluida che si espande fino alla terrazza e al giardino
  •  La presenza del giardino trasforma il loft in una vera villa milanese
  •  Le pedate delle scale sono in doghe di legno
  •  L'ascesa tramite la scala è percorso a zig-zag che implica l'attraversamento trasversale del singolo piano, privo di elementi divisori
  •  Le scale a una sola rampa hanno una larghezza contenuta (80 cm)
  •  I pochi arredi, perlopiù vintage, sono di altezza contenuta
  •  Per dilatare il più possibile lo spazio, gli architetti non hanno introdotto nè porte, nè armadi
  •  Piani e scale formano un'unica entità strutturale e materica grazie anche al medesimo rivestimento in doghe di legno
  •  La volumetria totale è rimasta invariata, mentre la superficie calpestabile è aumentata di 60 mq grazie al nuovo posizionamento dei solai, delle scale e al recupero del sottotetto.
  •  Le dimensioni ridotte delle rampe vengono bilanciate dalla larghezza della zona di sbarco
  •  Il sottotetto è occupato dalla zona studio
  •  Dall'esterno si presenta come una delle tipiche case per i ferrovieri realizzate a Milano fra il 1920 e il 1924.

#gallery > 1 di 14

SHARE

1 MAR 2017
Every architect dreams of including Escher’s infinite stairs in their project. Westway Architects, in collaboration with Stefano Pavia, has fulfilled this desire in a house in Milan, which has been transformed into a vertical loft

The best way to understand the development of this project is to start at the lowest level, the basement, and to continue the ascent up the two flights of stairs, positioned around the perimeter of the house, ascending floor by floor to the top level, the attic. We are in Milan, in the Città Studi area, in one of the typical houses designed for railway workers, built between 1920 and 1924.

Westway Architects have undertaken a radical renovation of the property, maintaining only the exterior walls and transforming this former council house into a stylish loft for a single fitness-lover. Apart from the outer walls, everything else (foundations, roof, floors, insulation, facilities and interior layout) has been redesigned, with the addition of a sophisticated home automation system.
Architect Luca Aureggi explains how the heart of the project and of the structure is the central core, which is independent from a structural point of view, and extends through five floors, served by two of the famous Escher-style stairs, which are separate from each other and are positioned lengthways along the perimeter walls.
The staircases, which feature wooden slats that are only 80 cm wide, connect the floors in an alternating, rather than continuous, manner, a zig-zag route that passes through the interior of the 200 sq m loft.
From the entrance, you enter the dining room-kitchen area, which has a view of the garden, and then ascend through the various rooms of the house such as the living room and the sleeping area, up to the bright studio in the attic.
The basement is used as a fitness area. Light colors, parquet floors and a few vintage-style pieces of furniture characterize this house, which aims to expand space without the interruption of doors and closets.

 

Credits:

Architectural design and construction supervision: Westway Architects, Rome-Milan
Architects: Luca Aureggi, Maurizio Condoluci and Stefano Pavia
Project name: Villa in Città Studi area in Milan
Photographs: © Andrés Otero/LUZphoto

Indoor area: 168 sq m
Outdoor area: 60 sq m

 

 

 

RELATED VIDEO

READ ALSO